Cum să identific o sectă?
LUCRURILE PE CARE LE AU IN COMUN
Confuzia religioasa care domneste in zilele noastre este mai mare ca oricand! O explicatie o constituie inmultirea falsurilor spirituale la o rata alarmanta. Unul din semnele vremurilor este aceasta proliferare de culte, secte, de miscari religioase false si de profeti falsi (Mat.24), dar care totusi, cu nici un chip, nu poate fi confundata cu fenomenul diversitatii religioase si varietatii de miscari care exista in lume. Tot mai mult oamenii se intreaba, "Cum pot sa deosebesc falsul de original ?", "Cine sunt adevaratii crestini?", "Care biserica este buna?" Aceasta confuzie poate fi dispersata de indata ce se efectueaza o observare constanta a practicilor, doctrinelor si atitudinilor. Insa, confuzia poate disparea total de indata ce aplicam testul Scripturii in analizarea doctrinelor si afirmatiilor acestor grupuri, deoarece Scriptura este insuflata de Dumnezeu si ea este criteriul final in chestiuni de credinta. Ea il prezinta pe adevaratul Mesia in termeni care nu pot fi confundati sau gresit interpretati. De aceea in urma unor astfel de analize, pentru care le suntem datori unor apologeti de seama ai Bisericii, s-au descoperit caracteristici care se intalnesc la fiecare grup. Nu toate grupurile sunt caracterizate de aceste trasaturi comune, dar au unele care se gasesc si la celelalte. Folosindu-le veti putea sa determinati daca emisarii unui grup sau ai altuia fac parte din acest fenomen al sfarsitului la care am facut referire. Datorita parametrilor descrisi in Biblie, ai unui adevarat grup de crestini, nu mai trebuie sa va lasati amagiti de oricine, a venit sau vine, in numele lui Hristos!

EXPLOATAREA FINANCIARA. In loc de a apela la harul lui Dumnezeu ca mijloc de colectare de fonduri, cultele pretind membrilor lor sa "dea" un anumit procent, sau sa "daruiasca" din bunurile lor personale. Tot la fel de mult timp se dedica banilor cat lucrarii spirituale ! In cazurile mai bizare insa, membriilor (sau chiar posibililor membrii), li se cere sa-si incredinteze toate averile organizatiei. Membrii devin sclavii organizatiei si depind de ea pentru orice.

INVATATURI BIBLICE INCOMPLETE, INCONSECVENTE. De regula, se concentreaza doar asupra unor adevaruri biblice in loc de a studia intreg sfatul (Cuvantul) lui Dumnezeu (din pacate, aceasta trasatura se observa si la biserici crestine respectabile!). Adeseori, acorda mai multa atentie invataturilor liderilor sau fondatorilor propriei organizatii, decat Scripturilor. Invatatura lor este uneori un colaj de texte biblice care nu au nici o legatura imediata. Deductiilor le sunt aplicate ideile preconcepute ale miscarii. Pe calapodul doctrinelor specifice acestea sunt fortate sa se potriveasca ! Chiar daca nu ies in fata cu multe din aceste doctrine cultice, urmariti-le tehnica de studiere a Bibliei si veti observa folosirea unor texte a caror concluzie directa si evidenta, o evita.

MINIMALIZAREA, DEFORMAREA SAU NEGAREA DUMNEZEIRII DOMNULUI ISUS HRISTOS. In ciuda afirmatiilor clare ale Scripturii, aceste grupuri insista sa demonstreze ca Isus nu este Dumnezeu. Folosesc trucuri necinstite, cum ar fi introducerea de cuvinte, neaflate in original, in textul biblic (vezi, Martorii lui Iehova) sau deductii nefondate si nesprijite de intreaga marturie a Scripturii pentru a ocoli invatatura categorica a Bibliei asupra acestui subiect.

MISTERIOASE DESCOPERIRI (REVELATII) CUNOSCUTE DOAR LOR. Invataturile grupului nu se pot intelege fara ajutorul lor. Pana ce nu sunt cunoscute regulile lor speciale, pe care doar ei le cunosc, nu se poate afla adevarul ! Astfel, omul devine un sclav doctrinar al sistemului si orice investigatie a invataturilor este dispretuita sau chiar pedepsita cu excomunicarea.

DENUNTAREA TUTUROR CELORLALTE ORGANIZATII RELIGIOASE. Miscarile religioase false se prezinta drept detinatoarele exclusive ale adevarului. Refuza sa accepte ca o alta organizatie religioasa poate sa cunoasca (detina) adevarul.

FLEXIBILITATEA DOCTRINELOR. Uneori se fac schimbari majore ale invataturilor, datorita unor situatii specifice. Incearca cu disperare sa ascunda aceste schimbari doctrinare de orice investigatie istorica. Multe din aceste organizatii dobandesc un avantaj zdrobitor activand in tari unde trecutul lor este complet necunoscut. Exploateaza ignoranta fata de ei a cetatenilor unor tari unde informatiile cu privire la trecutul lor rusinos, nu ajung sau nu exista deloc.

CONDUCERI AUTORITARE. Conducatorii sau fondatorii acestor miscari pretind (in mod direct sau indirect) inchipuite calitati mesianice ca temei al autoritatii lor. Tind sa pretinda supunere absoluta. Liderul cultului este plasat pe piedestalul divinitatii. Odata ajunsi sub influenta cultului putini membrii mai indraznesc sa o puna la indoiala.

Uneori persoanele care-si aroga astfel de pozitie sunt inlocuite de organizatii, sau de conducerile lor (vezi, "corpul de guvernare" - Martorii lui Iehova), a caror autoritate si calauzire divina in decizii, de asemenea, nu poate fi chestionata.

INCREDERE IN ALTE TEXTE SACRE DECAT SCRIPTURA. Alte carti castiga intaietate fata de Scriptura si o interpreteaza. Biblia este eclipsata de "revelatiile" mai noi, care de obicei, provin de la liderii sau fondatorii grupului.

MANTUIREA PRIN FAPTE. S-ar putea sa sustina mantuirea prin har si prin credinta, dar sa pretinda fapte omenesti, pentru a adauga la jertfa primita de Dumnezeu a Domnului Isus. Aceasta conceptie reprezinta ilustrarea esentiala a falsului Crestinism. Reprezinta pervertirea harului minunat al lui Dumnezeu si darul fara plata al mantuirii prin moartea si invierea lui Isus.

CE ESTE UN CULT?
Definitie: Un cult este un grup de oameni ce depind (stransi in jurul interpretarii specifice a Scripturii) de interpretarea neconforma (de catre un om, lider proeminent, sau o organizatie autoritara) principiului literar, istoric si lingvistic, a Bibliei, de catre un om sau o organizatie religioasa, care pretinde sa se armonizeze cu Crestinismul biblic, dar negand doctrinele fundamentale ale Trinitatii, Dumnezeirii lui Isus Hristos, Personalitatii Duhului Sfant, jertfei de ispasire a lui Isus, mantuirii prin har si prin credinta, invierii trupesti a lui Isus si autoritatii finale a Scripturii.

TERMENUL "CULT" ARE IN PREZENT APROXIMATIV TREI UTILIZARI:

1) Desemneaza un alt mod de inchinare; cuvantul deriva din latinescul "cultus", care inseamna mod de inchinare, ritual, liturghie, venerare. De exemplu, "cultul" (modul de inchinare) crestin ortodox al Bisericii Ortodoxe Romane este diferit de "cultul" (modul de inchinare) al Crestinilor dupa Evanghelie sau,

2) cuvantul este un termen peiorativ, depreciativ pentru o miscare religioasa care nu face parte din ceea ce se crede a fi "biserica de stat" si "singura pastratoare" a traditiei crestine. Aceasta utilizare este o confuzie a termenului si o utilizare rautacioasa inspirata de interese partizane si de nerecunoasterea Scripturilor ca unic etalon de credinta. Este o utilizare la care recurg unii ziaristi, politicieni, oameni religiosi, sociologi, etc. Confuzia este inevitabila la aceia care nu au nici o pozitie religioasa. Sau,

3) termenul indica o miscare devianta de la crestinismul biblic, negand doctrinele fundamentale ale acestuia. Aceasta utilizare este determinata de criterii teologice si acestea sunt cele ce trebuie sa determine categorisirea.

CARE ESTE ORIGINEA CULTELOR? DE UNDE AU APARUT? Citind pasajele urmatoare veti avea o descoperire socanta! 1Ioan 2:18, 19; 2Petru 2:1-2; 1Tim.4:1. Din mijlocul nostru! Cultele sunt "politele neplatite ale Bisericii!". Cauze: analfabetismul biblic, indiferenta fata de doctrina, lipsa de discernamant doctrinar, etc.

CARE ESTE SECRETUL SUCCESULUI LOR? "Multi ii urmeaza", ne spune Biblia. 1Ioan 4:5; 2Tim.4:3; 2Tim.4:4. Sunt energizate de o imitatie a originalului Iisus, a Hristosului Biblic: 2Cor.11:3-4, 13-15; Gal.1:6-10. "Hristosul" cultelor este : "Un alt Iisus", aducătorul "unei alte evanghelii" si dătătorul "unui alt Duh" !!

CUM SE DEMASCA SISTEMELE RELIGIOASE FALSE? CUM SE DEPISTEAZA, DESCOPERA FALSURILE SPIRITUALE?
APLICAND TEXTUL SCRIPTURII. Care este acesta? 1Ioan 4:2,3; 2:22,23 sau Efeseni 5:13

- Aceste doctrine trebuie privite din "lumina" invataturilor Bibliei, atunci sunt date la iveala, demascate, descoperite. Scriptura reprezinta criteriul obiectiv al acestui test. PRIN COMPARATIE CU HRISTOSUL BIBLIC. Puneti aceeasi intrebare pe care a pus-o Isus in Matei 16:13,14,15. Cine zic ....(puteti completa d-voastra, cu numele celor ce spus ca vin in Numele lui Dumnezeu) ca este Isus? Sa intrebam cine zic acesti "profeti", aceste organizatii cultice si biserici pseudo-crestine, ca este Hristosul. Daca descrierea lor a Domnului Isus nu se potriveste cu cea a Bibliei atunci, ei nu-l predica pe adevaratul Isus Hristos, ci un "altul", despre care Apost.Pavel ne-a avertizat: "Intr-adevar daca vine cineva sa va propovaduiasca un alt Isus pe care noi nu l-am propovaduit, sau daca este vorba sa primiti un alt duh pe care nu l-ati primit, sau o alta Evanghelie, pe care n-ati primit-o, oh, cum il ingaduiti de bine !" (2 Cor.11:4). Asemenea credinciosilor din Corint, si d-voastra trebuie sa fiti constienti ca exista un alt Isus, unul fals, care este "Hristosul cultelor", o versiune falsificata a Hristosului descris in Biblie si care a umblat pe acest pamant acum 2.000 de ani, care a murit pe cruce pentru pacatele noastre si care a fost propovaduit de apostoli ca fiind Mantuitorul nostru. Daca treceti crezurile oricui, prin filtrul Cuvantului lui Dumnezeu, veti fi la adapost de aceste versiuni falsificate ale Mantuitorului! Sunteti dispusi sa faceti pentru adevar ceea ce cultele fac pentru o minciuna?

înapoi
Copyright 2003-2008 © Asociatia Lumina Lumii Webdesign